Kimyanın sembolik dili

Kimyanın  sembolik dili

Maddelerin anlaşılabilmesi için onları sınıflandırarak incelemek en basit tekniklerden biridir.

        Fiziksel tekniklerle (süzme, eleme, damıtma, …) daha kolay maddelere ayrıştırılmayan maddelere “saf (arı) madde” adı verilir. Saf maddeler ise “element” ve “bileşik” olmak suretiyle ikiye ayrılır.

      Fiziksel tekniklerle daha kolay maddelere ayrıştırılabilen ve birçok maddenin biraraya gelmesi ile oluşan maddelere ise “karışım” adı verilir.

Elementlerin Özellikleri:

• Tek tür atomlardan oluşan saf maddelerdir.

• Fiziksel ve kimyasal tekniklerle daha kolay maddelere ayrıştırılamazlar.
Bileşiklerin Özellikleri:

• Farklı tür atomlardan oluşan saf maddelerdir.

• Kimyasal tekniklerle daha kolay maddelere ayrıştırılabilirler.
Karışımların Özellikleri :

• Farklı tür atom veya moleküllerden oluşan saf olmayan maddelerdir.

• Fiziksel tekniklerle daha kolay maddelere ayrıştırılabilirler. Elementler belirli oranlarda birleşerek bileşikleri oluşturlinkar.

         Elementlerin bileşik oluşturmaları “kimyasal reaksiyonme” dediğimiz olaylar sonucu gerçekleşir. Bu olayların sunumuni basitlaştırmak için elementleri ve bileşikleri sembollerle veya formüllerle gösterme ihtiyacı hissedilmiştir. Karışımlarda bileşenlerin bir araya gelme oranı değişebileceğinden formüllerle gösterilemezler.

Element – Sembol :

         Bilinen en eski kimyasal simge kümesi Çin’den ve eski Mısır’dan kaynaklanmaktadır. Daha sonraki simgelemeler bunlardan etkilenmiştir.

          Simya el yazmalarında element ve bileşiklerin bugünküne göre son derece değişik şekillerde simgelendiği görülür. Simya simgelerinin çoğunun kökenleri belli değildir. Altın ve suyunki gibi kimi simgeler eski Mısır kaynağından gelmiş olabilir. Oysa kurşun ve demir gibi yaygın metaller için simgeler, Yunanca isimlerinin ilk harflerinden gelmektedir.

 Not:“Element” sözcüğü ilk olarak Platon tarafından kullanılmıştır.

      Çeşitli metaller zaman içinde hayvanlar, göksel cisimler ve tanrılarla gizemli bir şekilde ilintilenmiştir.


Previous
Next Post »

1 yorum:

Write yorum
Cengiz
AUTHOR
5 Aralık 2018 04:43 delete

-- TYT Kimya Konuları --
Sayısal öğrencileri için YGS – LYS’de ne kadar önemliyse aynı derecede yeni sınav sistemi YKS’de de öneme sahip olan Kimya dersi ile ilgili konuların ve dağılımlarının yer aldığı listeleri bu başlık altında sizlere göstereceğiz. YKS Kimya Konu Dağılımı ve TYT Kimya Konuları başlıkları altında kesinlikle incelemeniz gereken ve hangi ünitenin ağır bastığı, hangi başlıkların sevildiği gibi konulara değinen içerikler ortaya koyduk. TYT Kimya Konuları

Reply
avatar